Бразильська кава. Історія та вагомість на ринку

Бразильська кава. Історія та вагомість на ринку

2024-03-29 12:40:21 +0200Rivershop Work

Бразилія - найбільший виробник і споживач кави у світі.

Ця країна повна різноманітних ландшафтів та регіонів, що створюють умови для вирощування багатьох різновидів бразильського кавового зерна. В результаті існує незліченна кількість смакових профілів бразильської кави, які варто спробувати.

Бразильська спешалті кава присутня на ринку, і щорічне зростання експорту зерна становить близько семи відсотків.

Солодкість і густе тіло в натуральній обробці – найбільш притаманні характеристики для бразильського теруару, саме тому це зерно так користується популярністю у блендах серед світових обсмажчиків. Таке зерно вважається гарним початковим вибором для тих, хто вперше куштує бразильську каву світлої обсмажки.

Перша згадка про каву в Бразилії відноситься до 1727 року. Тоді португалець Франциско де Мело Пальєта привіз саджанці та зернятка на північ країни із сусідньої Французької Гвіани. Це була Тіпіка - предок більшості різновидів Арабіки в усьому світі. Однак цей різновид сприйнятливий до шкідників, хвороб і дає невеликі врожаї.

Бразилія стала батьківщиною багатьох різновидів кави, які зараз можна зустріти по всьому світу.

Різновиди Арабіки, які вивели в Бразилії:

- Марагоджип.

Це природна мутація Тіпіки. Вперше її виявили в 1870 роках. Цей різновид дає нам можливість отримати чашку високої якості з багатогранним збалансованим смаком і тонким ароматом.

- Жовтий Бурбон.

Для цього різновиду бразильської кави характерна цитрусова кислотність і висока солодкість. Існує дві версії його походження. Згідно з першою, Жовтий Бурбон з'явився в результаті природного схрещування Червоного Бурбона з Жовтим Ботукату. За другою версією, Жовтий Бурбон - природна мутація Червоного Бурбона. Цей різновид давав мало врожаю, проте його продовжили культивувати, вважаючи перспективним.

- Катурра.

Цей різновид бразильської кави відрізняється яскраво вираженою кислотністю. Згідно з дослідженнями, він є природною мутацією Бурбона. Це карликовий різновид, і саме розмір дерев зацікавив дослідників. Завдяки цій особливості збір ягід проходить швидше, а на тій же площі можна посадити більше дерев.

- Катуаї.

Цей гібридний різновид бразильської кави дає збалансовану солодку чашку з грайливою кислотністю.

Після багаторічних досліджень 1972 року в кавових лабораторіях вивели Жовтий і Червоний різновид Катуаї. Нині їх цінують за продуктивність і високу якість чашки в Бразилії, Гондурасі, Коста-Ріці, Гватемалі та в інших країнах Латинської Америки.

Сьогодні Бразилія має сильний вплив на кавову індустрію всього світу. Ця країна відома не тільки найвищим рівнем виробництва кави, а й серйозною роботою Q-грейдерів. Багато різновидів, виведених бразильськими вченими, успішно вирощують і в інших країнах, які виробляють каву.

У нас в асортименті бразильської кави ви можете знайти та скуштувати Бразилію натурального способу обробки від місцевих фермерів. Смаковий профіль цього зерна наповнений горіхами, шоколадом, медом та сухофруктами, а в поєднанні з ніжною та делікатною кислотністю залишить лише гарне враження від чашки кави.

 

More articles