Чому саме «Спешелті» кава? Арабіка VS. Робуста.

Чому саме «Спешелті» кава? Арабіка VS. Робуста.

2024-05-07 15:15:27 +0300Rivershop Work
Каву люблять у всьому світі, і вона завжди буде присутня в ранковій рутині людей. Сьогодні кава - це ціла культура. Проте, чашка цього напою - це більше, ніж може здатися на перший погляд!

То що таке «Спешелті» кава?

Specialty Coffee - це свого роду вищий сорт, який складає лише близько 10% від всієї Арабіки. Ці зерна вирощуються в ідеальних умовах та з особливою увагою до деталей.

 

Під "Спешелті сортами" мається на увазі високоякісна кава, яка набирає 80 або більше балів за 100-бальною шкалою, оцінена професіоналами, відомими як Q-Graders (Quality Graders), які мають досвід сенсорної оцінки кави. Вони, по суті, виконують роботу, аналогічну до роботи винних сомельє, тільки в кавовій індустрії.

 
Q-грейдери, зазвичай, використовують метод капінгу – він передбачає помел, заварювання і дегустацію зерен для оцінки аромату, смаку, рівня кислотності, солодкості та післясмаку кави. Це суворий тест, який гарантує, що лише найякісніші сорти кави отримають маркування "specialty-grade".
 
Основною вимогою до "Спешелті" зерен є те, щоб від дерева до чашки кави вони пройшли шлях природнього вирощування, ручної обробки, були просортовані від дефектів і транспортовані до ростерії з увагою до якості та безпеки.
 

Чому ланцюг постачання грає ключову роль?

Ланцюг постачання для «Спешелті» кави - це ціла подорож зерна від ферми до вашої чашки! На кавовій фермі працює багато людей, які докладають зусиль для дотримання високих стандартів виробництва кави. Фермери, які вирощують і обробляють зерна з максимальною ретельністю, є першим етапом логістичного ланцюжку. Вони наполегливо працюють над тим, щоб забезпечити якість і смак своєї кави, і збирають лише найстигліші зерна. Після обробки зерно проходить інші перевірки якості, перш ніж відправитися до таких ростерій, як ми.

Спочатку ми отримуємо тестові зразки від імпортера, які дегустуємо, аби переконатися, що вони відповідають усім смаковим стандартам. Якщо все повністю влаштовує наших спеціалістів на виробництві, ми отримуємо повноцінну партію мішків із зеленим зерном.
 

Прямо в нашій кавʼярні у гостей є можливість спостерігати за обсмажкою кави. Ми обсмажуємо зерна в кавовому ростері нідерландського виробництва Giesen. Він у нас барабанного типу та відноситься до обсмажувальних апаратів контактного типу, що дає змогу отримати більш комплексний смак кави, на відміну від інших видів передачі тепла. А команда спеціалістів на нашому виробництві ретельно відслідковує та контролює всі процеси, щоб ваша чашка кави була неперевершеною!

 
І останнім етапом є заварювання кави, де споживач вдома або ж бариста в кавʼярні - відіграє фінальну ключову роль. Приготування цього напою – це своєрідна медитація. Станьте справжнім кавовим експертом! У нашому кавовому блозі ви знайдете безцінні поради та цікаві рецепти.
 

Чим відрізняється «Спешелті» та кава з магазину?

Магазинній каві часто притаманні гіркота, надто неприємна щільність, надто темна обсмажка та приглушений смаковий профіль. Жоден з таких сортів не здатний конкурувати з яскравим смаковим букетом, який ви можете знайти у «Спешелті» каві від Riverside. Незалежно від ваших смакових уподобань, така кава завжди здивує ваші смакові рецептори делікатними та особливими дескрипторами.
 
«Спешелті» кава дарує різноманітне поєднання ароматів та смаків: квіткових, ягідних, фруктових, чайних, винних, горіхових, шоколадних та багатьох інших ноток. Крім того, різні методи заварювання, такі як френч-прес, воронка (V60) або еспресо, дозволяють досягти різних текстур та смакових відтінків. Кожен спосіб заварювання - це свого роду мистецтво, яке дозволяє каві розкрити свій потенціал на максимум!
 

Із широкого асортименту кави від Riverside, ви можете обрати той лот, який закохає у себе. А наш менеджер завжди готовий вас проконсультувати, тож складнощів з вибором точно не виникне!

 

Чим відрізняється Арабіка від Робусти?

Арабіка та Робуста - два найпопулярніші види кавових зерен, але лише один з них може претендувати на звання "Спешелті".
 
Робуста - це різновид кавових зерен, що походить від рослини Coffea сanephora. Вона складає приблизно 30% від загального виробництва кави в світі, що робить її другою за популярністю. Робуста зазвичай росте на нижчих висотах, ніж Арабіка, і витримує більш жорсткі кліматичні умови. Головною рисою цього сорту є його різкий гіркий смак, який зумовлений високим вмістом кофеїну. Через це Робусту часто використовують для виробництва розчинної кави, оскільки вона підходить для створення гранул і порошків, а також у фармацевтиці при виготовленні ліків.
Кавова ферма. Фото: Анатолій Коростельов.
Арабіка (Coffea arabica) становить близько 70% світового виробництва кави, а її історія є захоплюючою! Родом з ефіопського нагір'я (Захід Ефіопії, Схід Судану та Південь Кенії), арабіку вирощують з 15 століття в Ємені. Ці кавові дерева Арабіки є нащадками рослин, що виникли в результаті спонтанної гібридизації (схрещення), яка відбулася понад 360 000 років тому між двома дикими видами, Coffea canephora (Робусти) і Coffea eugenioides. Незважаючи на те, що арабіка містить менше кофеїну, вона цінується за свій вишуканий смак та вважається якіснішою, що відображається у її вартості та популярності на ринку.
Ягоди Арабіки на кавовій гілці. Фото: Анатолій Коростельов.
 
 
Тож, щоразу, коли ви будете пити свою чашку ароматної, смачної кави, задумайтесь про те що ви відчуваєте. Адже кожне зерно з асортименту Riverside – особливе та до нього використано унікальний підхід на етапі вирощування та обсмажки!
 

More articles